Sayfa İçindekiler
UKOME nedir ?
Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanları içerisinde olan tüm bölgelerde ulaşım ile alakalı tüm servis minibüsü, taksi, dolmuş ve otobüs dahil olmak üzere toplu taşıma araçları ile ilgili kararların alınmasına, planlama yapmaya, yürürlüğe sokmaya ve koordinasyon sağlama anlamında tek yetkili birimdir.
Ukome nereye bağlı: Büyükşehir Belediyesine bağlıdır.
UKOME açılımı
Ulaşım Koordinasyon Merkezi anlamını taşımaktadır. U(ulaşım) KO(koordinasyon) ME(Merkezi) olarak ukamenin açılımı yapılabilir.
UKOME’nin görevleri nelerdir?
- Büyükşehir Belediyesinin sınırları içerisinde, trafiğin düzenini ve bununla birlikte güvenliğini sağlamak için alınması gereken tedbirleri almak.
- Trafiğin akıcılığını sağlamak, alt yapı çalışmalarıyla ilgili tedbirler almak ve yetersiz alanlarda İçişleri Bakanlığına ileterek bilgilendirmek.
- Servis araçları, Taksi ve diğer tarifeye tabi olan servis taşımacılığı gibi tüm toplu taşıma araçlarının yeterlilik sayısını belirlemek. İhtiyaç durumunda yeni ihaleler açarak temin etmek.
- Toplu ulaşımda görev alan tüm araçların güzergahlarıyla beraber, ücret ve tarifeleri belirlemek.
- Semtlerde sokak, yol, cadde ve meydan gibi yerlerde araçların park yerlerini belirlemeye ve bu alanlarda otopark olmaya elverişli arsa ve arazileri otopark olarak ilan etmek ve bu alanların sahiplerine veya 3. kişiler tarafından işletmesine izinler vermeye.
- Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanları içerisinde, ulaşım ve trafik mevzuatının verdiği yetkiler dahilinde görüş oluşturmak ve yönlendirici kararlar almak.
- Büyükşehir Belediyesinin sınırları içerisinde olan tüm karayollarında, kısmi veya tamamının araçlara kapatılmasına, park yerlerinin ve park eden aracın süresini belirlenmesine ve trafik uyarı işaretlerinin konulacağı yerleri belirlemeye.
- Belediyelerce yapılan yol ve kavşaklarda sinyalizasyon ve uyarı sistemlerinde oluşan aksaklıkların tespiti ile birlikte düzeltilmesini sağlamak.
- Trafik kanunun belirttiği sınırlarda tüm motorlu ve motorsuz araçların kullanacağı yol kullanım esaslarını tespit ederek, gereken yasakları koymaya ve Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanları içerisinde araçların hız limitlerini belirlemeye yetkilidir.
UKOME Kararları
Günün koşullarına göre yeni UKOME kararları alınmaktadır. Bunun amacı belediyenin sorumluluk alanları içerisinde gerek mevzuatla ilgili sorunları belirlemek ve çözmek, gerekse trafiğin düzenini ve güvenliğini sağlamak amaçlıdır. Bu kararlar sadece karayolları için alınmayıp, denizyolu, demiryolu gibi ulaşım araçları da Ukome kararlarına dahil edilmektedir.
Ukome kararlarına örnek vermek gerekirse; Boğaz Köprülerini kullanan araçların sınıflarında ve hangi araçların kullanım yapabileceği konusunda revizeler yapıldı. Bu revizeleri yapan ve belirleyen birim UKOME birimidir.
Güncel ukome kararları sorgulamak için : https://ulasim.ibb.istanbul/kararlar/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bilgi girişi ile karar sorgulama için https://application2.ibb.gov.tr/tulasim/ukomekarararama.aspx adresini inceleyebilirsiniz.
UKOME ihlal ne demek ?
Ukome ihlali yapmak alınan kararlar sonucunda belirlenen ulaşım kurallarına uymamaktır. Bunun sonucu UKOME ihlali cezası adrese veya e-devletten araç veya sürücüye tebliğ edilmektedir. Para cezasına maruz kalmamak için ihlal doğuracak hatalı geçişle beraber belirlenen sınırlar içerisinde hız limitlerine uymanız gerekmektedir.
İhlal sonucu cezalara maruz kalmamak için özellikle köprü geçişlerinde hangi köprüden ve hangi saatler arasında geçiş yapabileceğinizi araştırınız. Ayrıca 2. sınıf statüsünde ki minibüs ve üstü ticari araçlar için İstanbul içerisinde hız limitinin 70 km olduğunu unutmayın.
Fsm köprüsü ukome ihlali nedir
UKOME’nin 2016/8-1 sayılı kararına istinaden FSM köprüsünü kamyonet, minibüs ve panelvan sınıfında ki 2. sınıf araçlar köprüyü kullanamıyordu. Bu araçlar sadece Yavuz Sultan Selim köprüsünü kullanabiliyordu.
Ancak 15 Temmuz Şehitler köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet (FSM) köprüsünden geçiş yapabilecek araçlar yeni alınan 28.12.2018 tarih ve 2018/10-1 UKOME kararı ile değişikliğe uğramıştır. Bu değişiklikle kamyon, otobüs ve çekici dahil olmak üzere ağır vasıta sınıfında ki araçların geçişi yasak olup, 2. sınıf statüsünde ki kamyonet, minibüs ve panelvan tipi araçların FSM köprüsünden geçişinde ki yasak kaldırılmıştır.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçiş hakkı olan araç sınıfları;
- Tüm 1. sınıf araçlar (Aks aralığı 3.20 metre altında olan binek araçlar otomobil, jeep vb.)
- Turizm, Personel, Okul vb. Tüm servis araçları
- Toplu Taşıma Araçları (İETT ve Özel Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş., Taksi Dolmuş)
15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden geçiş hakkı olmayan araç sınıfları;
- Kamyonet, Minibüs, Panelvan, Van tipi araçlar
- Kamyon, Otobüs, Çekici tipi 2., 3., 4. ve 5. sınıf araçlar
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş hakkı olan araç sınıfları;
- Tüm 1. sınıf araçlar
- Kamyonet, Panelvan, Van, Minibüs tipi tüm 2. sınıf araçlar (Aks aralığı 3.20 metre üstünde olan araçlar)
- Turizm, Personel, Okul vb. Tüm servis araçları
- Toplu Taşıma Araçları (İETT ve Özel Halk Otobüsü, Otobüs A.Ş., Taksi Dolmuş)
- KGM’den izinli kamu kurum ve kuruluşlarının resmi plakalı hizmet araçları
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiş hakkı olmayan araç sınıfları;
- 2. sınıf araçlar içerisinde yer alıp ruhsatında Kamyon, Otobüs, Çekici yazan araçlar ile 3., 4. ve 5. sınıf araçlar
İstanbul UKOME iletişim bilgileri
Ukome Adres: Osmaniye, No:3, Çobançeşme Koşuyolu Cd., 34146 Bakırköy
Ukome Telefon : (0212) 449 46 65
Ukome E-posta : ulasimkoordinasyon@ibb.gov.tr
Ukome Nerede ?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bakırköy Ek Hizmet Binası
1 Yorum. Yeni Yorum
Ben ferikoyde oturuyorum birtane otobüsde metrobüs için aramadigim yer kalmadi son size yazıyorum başın expires de çalışıyorum 2 saat te gidiyorum tüneller bölgesine bir otobüs lütfen durak var otobüs yok neden