Taşımacılık Nedir
Taşımacılık nedir?, Servis taşımacılık, uluslararası taşımacılık, uluslararası lojistik ve taşımacılık, kombine taşımacılık, unimodal taşımacılık nedir, taşıma şekilleri, taşımacılık sistemleri, taşımacılık türleri, lojistik taşımacılık, taşımacılık amacıyla kullanılan tek akarsuyumuz, taşımacılık yönetimi ve isimleri ile ilgili bilgi amaçlı derlediğimiz tüm detaylara bu makalemizden ulaşabilirsiniz.

Taşımacılık Nedir?

Taşımacılık Anlamı

Taşımacılık, istenilmiş olan ya da siparişi alınan ürün, hizmet, mal ya da hammaddelerin yüksek teknoloji içeren yük araçları ile bir ulustan başka bir ulusa ya da bir bölgeden başka bir bölgeye taşınması işlemidir. Türkiye’de en sık kullanılan taşımacılık yöntemi, güzergâhı karayollarıdır.

Oldukça fazla avantaja sahip olması ile tercih edilirlik oranı firmalar tarafınca yüksektir. Güvenli, çabuk, maliyeti düşük ve kalitesini kaybetmemiş ürünleri tüketicisine ulaştırma işlemine taşımacılık denmektedir.

Aynı zamanda ‘’Lojistik’’ tanımını da içine barındıran kapsamlı bir sektör olarak bilinen ve oldukça işleri kolaylaştıran bir iş kolu olup birçok firma tarafından mütemadiyen tercih edilmektedir. Lojistik, tüketici ihtiyaçlarını karşılayarak fayda sağlamak üzerine kurulmuş bir sisteme sahiptir.

Bir ürünün, mal ya da hizmetin başlangıç noktasından varış noktasına kadar izlediği yol taşımacılık olarak adlandırılmaktadır.

Gelişen teknoloji ile birlikte yüksek kalite ve dayanıklılık açısından kabul görmüş araçlar ile yollara çıkılır ve daima bakımı yapılan araçlar ile güvenli bir performans sergilenmesi amaçlanır. Taşımacılık nedir sorusunun daha fazla yanıtı ve taşımacılık sektörü nedir konusunun devamı içinmakalemizi okumaya devam edebilirsiniz.

Servis Taşımacılık

Servis taşımacılık, Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Yönergesi ’ne göre; öğrenci ve çalışan taşıyan, denetlenebilir ve belli başlı kriterlere sahip taşımacılık sistemi olarak kabul edilmektedir. Bu sistemin maddeleri ikiye ayrılır. Öğrenci servis taşımacılığı ve personel servis taşımacılığı olarak iki ana başlık olarak sunulmaktadır.

Öğrenci taşımacılığında sözleşme yer almaktadır. Bu sözleşmeler okul öncesinden liseye kadar olan öğrenci yelpazesini kapsar. İkinci madde olan personel servis taşımacılığında da sözleşme usulleri mevcuttur.

Özel ya da kamuda çalışanlarının taşındığını kapsayan, gerçek ve tüzel kişiler olarak yapılan taşımacılık kurallarını içermektedir. Kamu araçlarında kamu çalışanlarının taşınması ya da sosyal aktivite taşımacılığı, şirket mallarının taşınması gibi yönergeler ise ‘’Öğrenci ve Personel Taşımacılığı Yönergesi’’ maddelerine dâhil olmamaktadır.

Personel ve öğrenci taşımacılığı yapmak için alınması gereken bir yetki belgesi mevcuttur. Bu belge olmaksızın geçerli ve kurallara uygun bir taşımacılık gerçekleştirilemez. Bu sürecin güven ile yürümesi için taşımacılığı yapacak olan kişinin ‘’Servis Taşımacılığı Yetki Belgesi’’ adındaki belgeyi alması ve yolcular ile sözleşme imzalanması zorunlu bir husustur.

Uluslararası Taşımacılık

Uluslararası taşımacılık, bir eşya ya da uluslararası bir yükün taşınması işlemidir. Bir ülkeden başka bir ülkeye gidecek olan mal ve hizmetlerin nakli söz konusudur. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel faktör, hasarsız ve kalite standartlarına uygun olarak ürünleri taşımak ve ulaşması gereken yerlere ulaştırmaktır.

Her çeşit yol güzergâhı boyunca uluslararası taşımacılık işlemi gerçekleştirilebilmektedir. Deniz yolu, hava yolu ve kara yolu ile taşımacılık yapılabilir bu durumda mal, ürün ya da taşınan hizmete göre şekil değiştirebilmektedir.

Taşınan malzemenin zarar görmesine karşın üstün bir koruma uygulanarak güzergâh boyunca ilerlemek temel hedeflerden bir tanesidir. Uluslararası taşımacılık hizmetleri, karayolu taşımacılığı, konteyner taşımacılığı, havayolu taşımacılığı ve demiryolu taşımacılığı olarak gruplandırılmaktadır.

Taşınan malzemenin yapısına, dayanıklılığına ve teslim tarihinin yakınlığına göre o ürün için en güvenli olan yolun tespiti yapılarak yolculuğa hazırlanılmaktadır.

Ulustan ulusa farklılık gösterse dahi yurtdışı taşımacılık işinde en sık tercih edilen taşımacılık türü karayolu taşımacılığı olarak kabul edilmektedir. Araçlarda kullanılan ileri teknolojiler sayesinde ürünler uzun süre dayanabilmektedir.

Uluslararası Taşımacılık
Uluslararası Taşımacılık

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik

Her ulusun bir başka ulustan ihtiyaç duyduğu ürün, hizmet, mal, hammadde gibi şeylerin taşımacılığına lojistik hizmetleri denmektedir. Son dönemlerde ticaret yalnızca yurtiçinde değil yurtdışında da oldukça aktif bir rol oynamaktadır.

Globelleşmenin getirisi olan bu iş kolu birçok insana da istihdam ve ihtiyaç sahiplerine kolaylık sağlamaktadır. Ticaretin taşımacılığı yani lojistiği, en verimli ve konforlu şekilde yürütebilmek adına teknolojiden sıklık ile faydalanılmaktadır.

Lojistik desteği her sektör için gerekli bir unsur olarak hayatımızda yer edinmektedir. Birçok sektörün içinde yer alan lojistiğin faal olduğu alanlar başta lojistik ve taşımacılık şirketleri olmak ile beraber kamu, özel şirketler, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret bakanlığı, Ekonomik Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı’nda önemli rol oynamaktadır.

Taşımacılık hizmetleri hayata geçirilirken uluslararası taşımacılık sözleşme ve kurallarına bağlı kalma zorunluluğu vardır.

Taşınacak ürünün içeriği, saklama koşulları, taşıma ücretler gibi birçok başlık prosedüre uygun olarak yürütülmektedir. Alıcıya teslim edilene kadar geçen süreçte kurallara ve kalite standartlarına uyulması önemli bir husustur.

Kombine Taşımacılık

Kombine taşımacılık, taşımacılık sektörünün en az iki kolunda yer alan bir lojistik sistemidir. Son zamanlarda kombine taşımacılığı oldukça önem kazandığı için birçok artısı ile de bilinmektedir.

Örneğin ağır ve çok miktarda yüklerin uzun sürecek yol güzergâhlarında güvenli bir şekilde taşınabilmesi için oldukça önemli ve tercih edilen bir seçenektir. Karayolunda taşımacılık anlamında daha geniş bir dağıtım alanı içermesinden dolayı ikili taşımacılık avantajlarını barındırır. Aynı zamanda kombine taşımacılık ağır yüklerin taşınması için de ekonomik bir avantaj sağlamaktadır.

Başarılı bir taşımacılık sürecinde kalkıştan varış noktasına kadar birçok aşama vardır. Bu proseslerin birçoğunun kendine özgü özellikleri mevcuttur. Kombine taşımacılıkta belli başlı mevcut olan aşamalara uyum sağlandığında başarılı bir ulaştırma, taşımacılık işlemi gerçekleştirebilmek mümkündür.

Kombine taşımacılıkta kalkış ve varış noktaları, yol güzergâhları oyunca mutlaka iletişim halinde kalarak olumlu bir taşıma işlemi gerçekleştirmeye odaklanır. Kombine taşımacılıkta tek bir taşımacılık yöntemi mevcut değildir.

Birden fazla taşımacılık şekli ile birlikte lojistik sürecine başlanır ve böylelikle adı üzerinde kombine taşımacılık işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Kombine Taşımacılık
Kombine Taşımacılık

Unimodal Taşımacılık Nedir?

Kombine taşımacılığın aksine tek aşamadan oluşan bir taşımacılık modeli olarak bilinen unimodal taşımacılık, kara yolu, hava yolu, deniz yolu ve demir yolu ile gerçekleştirilebilen bir taşımacılık faaliyetidir.

Unimodal taşımacılık, taşınan madde, hizmet ya da ürünün bir ya da birden fazla aracı ile taşınması yerine tek bir modda taşınması sürecidir. Bu taşımacılık yöntemlerinden, yollarından yalnızca bir tanesinin kullanıldığı lojistik modelinde unimodal taşımacılık denmektedir. Tek model ulaşım modellerinin en bilineni olarak evden eve nakliyeyi örnek gösterebiliriz.

Unimodal taşımacılığın belli başlı faydaları mevcuttur. Bunlardan bazıları; Kısa mesafe içeren, ulustan ulusa yapılan ev nakliyatlarıdır. Aynı zamanda son derece kolay ve konforlu olması ile bilinen unimodal taşımacılığın bir diğer artısı da başlangıç ve varış noktalarından itibaren kara yolunun terci edilmesidir. Bilindiği üzere kara yolundan yapılan lojistik işlemleri epey düşük maliyetler içermektedir.

Aynı anda unimodal taşımacılık yöntemine ek olarak multimodal ve intermodal taşımacılık yöntemleri de mevcuttur. Avantajları olduğu kadar dezavantajları da bünyesinde barındıran unimodal taşımacılık, her daim ucuz bir nakliye yöntemi olarak bilinse de karbon salınımına olumsuz bir etki bırakmaktadır.

Taşıma Şekilleri

Karayolu Taşımacılığı: Kara yolu, kullanılan araçların taşınan ürünlere göre esnekliği ve boşaltımın kolaylık ile yapılabilmesi açısından oldukça avantajlı bir yöntemdir. Yüksek maliyetlere sahip değildir. Taşınan maddelerin ulaşımı çevresel etkenlerin de sebebi ile dezavantajlar doğursa da sıklık ile tercih edilen bir taşımacılık yöntemidir.

Havayolu Taşımacılığı: Havayolu taşımacılığında en çok taşınan ürünler arasında sebze ve meyve gibi çabuk bozulabilecek ürünler mevcuttur. Bu yöntemin seçilme sebebi hız faktörüdür ve bozulabilecek ürünler için en geçerli taşımacılık yöntemi olarak bilinmektedir.

Denizyolu Taşımacılığı: Taşımacılığın tarihine bakıldığında ilk olarak taşımacılık yapılan alan denizyoludur. Global taşımacılıklarda en fazla kullanılan taşımacılık türü deniz yoludur. Genel olarak ham madde ve yaş, kuru olmak üzere likit ürünlerin taşınmasında kullanılmaktadır.

Demiryolu Taşımacılığı: Oldukça düşük maliyetler içeren bir taşımacılık türüdür. Uzun mesafeler için ekonomik olması ile beraber güvenli de bir süreç içermektedir. Aynı zamanda karayolu taşımacılığındaki trafik kargaşasını da azaltmak açısından önemli bir taşımacılık türüdür.

Boru Hattı Taşımacılığı: Genel olarak hammadde, gaz, petrol ya da likit ürünlerin taşımacılığında kullanılan bir taşımacılık türüdür. Büyük miktarlarda ürünlerin taşımacılığını içeren boru hattı taşımacılığı bu faktörü ile de ekonomik anlamda avantajlı bir taşımacılık yöntemidir.

Taşımacılık Sistemleri

Kombine ve intermodal gibi birçok taşımacılık sistemleri mevcuttur. Aynı zamanda birçok taşımacılık yolları da tercih edilebilmektedir. Örneğin karayolu, denizyolu ya da boru hattı taşımacılığı gibi birçok tür ve seçenek mevcuttur. Planlı ve güvenli bir ulaşım için şirketlerin taşımacılık yöntemi sistemlerine de sahip olması önemli bir husustur.

Böylelikle güvenli ve kaliteli bir lojistik ancak sağlanabilmektedir. Kısa mesafelerde tek tip taşımacılık kolu ile çalışmak için kombine ve karayolu tercihlerini oldukça yaygın olarak görebiliriz. Maliyet açısından da şirketler tarafından, taşınan malların uygunluğuna göre sıklık ile tercih edilen bir taşımacılık türüdür.

Yüklerin dayanıklılık oranlarına ya da boyutlarına göre seçilebilecek taşımacılık sistemleri mevcuttur. Birden çok seçeneğin sunulması da oldukça büyük bir avantajdır. Lojistik faaliyetlerde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi de bahsedildiği üzere ürünlerin yapısıdır.

Bozulma zamanı kısa olan ürünler için genel olarak havayolu taşımacılığı tercih edilmektedir. Bunun sebebi çabuk teslimat ve karayolu trafiğinde kargaşa yaratmamaktır.

Taşımacılık Türleri

Tüm taşımacılık başlıklarını tek bir yerde toplamak gerekir ise; Unimodal taşımacılık (Tek modlu taşıma), Karayolu taşımacılığı, Denizyolu taşımacılığı, Havayolu taşımacılığı, Denizyolu taşımacılığı, Boru hattı taşımacılığı, Nehir yolu taşımacılığı olarak sıralanmaktadır.

Aynı zamanda bir diğer başlık olan Multimodal taşımacılık (Çok modlu taşımacılık) da mevcut olarak kullanılmakta ve sıklık ile tercih edilmektedir. İntermodal ve kombine taşımacılık sistemleri de Türkiye’de ve globalde kullanılan taşımacılık türleridir.

Tüm bu taşımacılık türleri taşınan maddenin, ürünün ya da hizmetin dayanıklılığına ve mesafenin durumuna göre belirlenmekte ona göre bir güzergah tercih edilmektedir. Şirketlerin sıklık ile dikkat ettiği husus budur.

Böylelikle ürünün kalitesi bozulmaz ve ev avantajlı taşımacılık türü tercih edilir. Eksiksiz bir lojistik süreci için dikkat edilmesi gereken en önemli etkenle ürünün bozulma süresidir. Bunun dışında kara yolu taşımacılığında yolun kargaşa ve kaos durumuna göre havayolu da tercih edilmektedir.

Sıklık ile trafik bulunan bir bölgede ürünlerin hızla bozulacağını göz önünde bulundurarak bir süreç izlenmektedir.

Taşımacılık Amacıyla Kullanılan Tek Akarsuyumuz
Taşımacılık Amacıyla Kullanılan Tek Akarsuyumuz

Taşımacılık Amacıyla Kullanılan Tek Akarsuyumuz

Bartın çayı, taşımacılık amacı ile ülkemizde kullanılmakta olan akarsuyumuzdur. Su yolunda gerçekleşen taşımacılık işlemlerinde elverişli bir konuma sahip olması ilen Bartın çayı, üzerinde taşımacılık yapılan göl ünvanından dolayı ülkemizdeki akarsular arasında önemli bir yere sahiptir.

Türkiye’de yer alan akarsuların yapısal özellikleri incelendiğinde su yolu ile taşımacılık yapılabilme potansiyelleri en yüksek olan akarsu Bartın çayı olarak karşımıza çıkar. 500 tonluk deniz araçları ile Karadeniz bölgesinden şehir merkezine kadar ulaşım sağlar.

Türkiye’de toplam olarak 1200 kilometrelik bir su yolu çizgisi, ağı bulunmaktadır. Üzerinde taşımacılık amacıyla kullanılan tek akarsuyumuz olarak bilinen Bartın çayı, Türkiye için oldukça önemli bir yol güzergâhıdır.

Taşımacılık anlamında ülkemize olan artısı yadsınamayacak olan Bartın çayı, Kastamonu ve Karabük şehirlerinde bulunmakta olan Ilgaz Dağları’ndan doğmuş ve kuzeye doğru akmakta olan bir akarsudur.

Bu güzergâhta Karadeniz bölgesine ulaşmakta olan bir su yoludur. Türkiye’de taşımacılık yapıldığı en uzun akarsudur.  Fakat günümüzde hem doğal hem de insan kaynakları yapılmış olan doldurmalar sebebi ile bazı değişiklikler meydana gelmiştir. Bu sebep ile nehir içi taşımacılık yapılmamaktadır.

5/57 ratings
folder_openBilgi Bankası
commentYorum yapılmamış

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.

Geri Aranma Talebi
*
*

🙋‍♂️ Canlı Destek